Čišćenje aluminijuma – Kada i kako se čisti aluminijum?

žena čisti aluminijum

Aluminijum je jedan od najzahvalnijih materijala za održavanje. Njegova otpornost na koroziju i laka težina čine ga idealnim za široku primenu, od domaćinstva do industrije, a zahvaljujući navedenim karakteristikama pokazao se kao odličan materijal za ograde i kapije koje su izložene različitim vremenskim uslovima.

Ipak, iako ne tako često, s vremena na vreme je potrebno obaviti i čišćenje aluminijuma, uz koje će svi elementi od ovog materijala ponovo izgledati kao novi. U ovom tekstu ćete saznati kako se čisti aluminijum i kako da aluminijumske površine održite sjajnim i besprekornim.

Koliko redovno treba čistiti površine od aluminijuma?

Čišćenje aluminijumskih površina zavisi od njihove upotrebe i izloženosti prljavštini. Za unutrašnje površine, preporučuje se čišćenje jednom mesečno kako bi se uklonila prašina i otisci prstiju. Spoljašnje površine, kao što su ograde i kapije, trebalo bi čistiti sezonski, ili češće ako su izložene teškim vremenskim uslovima ili zagađenju.

Kako nastaju fleke na aluminijumu?

Iako je aluminijum dobro zaštićen od korozije i dugotrajniji od mnogih drugih materijala, može doći do stvaranja fleka na površini. Fleke se najčešće pojavljuju zbog sledećih razloga:

 • Voda i vlaga: Voda može ostaviti mrlje, posebno ako sadrži visoku koncentraciju minerala.
 • Hemikalije: Kontakt sa agresivnim hemikalijama ili neodgovarajućim sredstvima za čišćenje može izazvati mrlje.
 • Zagađenje: Spoljašnje zagađenje, uključujući prašinu, kisele kiše i izduvne gasove, može doprineti nastanku fleka.
 • Mikroorganizmi: U zavisnosti od sredine u kojoj živite, aluminijum na otvorenom može biti podložan naseljavanju algi, mahovine i drugih mikroorganizama, što može ostaviti fleke.

Redovno čišćenje i korišćenje odgovarajućih zaštitnih premaza može pomoći u sprečavanju pojave fleka i očuvanju lepote aluminijumskih površina.

Koja sredstva se koriste za čišćenje aluminijuma?

Za čišćenje aluminijuma, najbolje je koristiti blaga sredstva koja neće oštetiti površinu. Preporučuju se sledeći proizvodi:

 • Blaga sapunica: Mešavina vode i blagog deterdženta za sudove je odlična za redovno čišćenje.
 • Soda bikarbona: Za uklanjanje tvrdokorne prljavštine, pasta od sode bikarbone i vode može biti veoma efikasna.
 • Belo sirće: Rastvor belog sirćeta i vode može pomoći u uklanjanju vodenih mrlja i vraćanju sjaja.
 • Specijalizovana sredstva za aluminijum: Postoje proizvodi specijalno formulisani za čišćenje aluminijuma koji mogu biti korisni za teže mrlje i oksidaciju.

Kako se čiste ograde i kapije od aluminijuma?

Bez obzira na kvalitet izrade i činjenicu da je aluminijum zaštićen od korozije, alu ograde i kapije od aluminijuma su često izložene različitim vremenskim uslovima i zagađenju, koje ih neće oštetiti i zahtevati servisiranje, ali je potrebno povremeno ih očistiti kako bi održale svoj sjaj.

Čišćenje aluminijuma u ovom slučaju je izuzetno lako i zahteva svega par koraka.

 1. Uklonite grube nečistoće: Prvo uklonite prašinu i prljavštinu mekanom četkom ili krpom.
 2. Operite sapunicom: Koristite mešavinu tople vode i blagog deterdženta. Mekanom sunđerom ili krpom prebrišite celu površinu.
 3. Isperite vodom: Nakon sapunjanja, temeljno isperite vodom da uklonite sve tragove deterdženta.
 4. Osušite krpom: Upotrebite mekanu krpu da osušite površinu i sprečite nastanak vodenih mrlja.

aluminijumska ograda za dvorište ispod drveta

Kako očistiti oksidaciju aluminijuma?

Oksidacija može narušiti izgled aluminijuma, ali je moguće ukloniti je sledećim koracima:

 1. Napravite pastu od sode bikarbone: Mešajte sodu bikarbonu s vodom dok ne dobijete gustu pastu.
 2. Nanesite pastu na oksidirane delove: Upotrebite mekanu krpu ili sunđer da nanesete pastu na oksidirane površine.
 3. Trljajte nežno: Blago trljajte dok oksidacija ne počne da se skida. Pazite da ne grebete površinu.
 4. Isperite i osušite: Temeljno isperite vodom i osušite mekanom krpom.

Kako zaštititi aluminijum nakon čišćenja?

Kako biste produžili životni vek aluminijumskih površina, preporučuje se nanošenje zaštitnog sloja:

 1. Nanošenje voska: Specijalni voskovi za aluminijum mogu pomoći u zaštiti površine i očuvanju sjaja.
 2. Zaštitni premazi: Postoje zaštitni premazi koji formiraju barijeru protiv prljavštine i oksidacije.

Prateći ove savete, aluminijumske površine u vašem domu ili bašti će ostati čiste i sjajne, čineći ih dugotrajnim i lepim na oko.

Kako očistiti aluminijum u domaćinstvu?

Već znamo da je aluminijum izuzetan materijal, pa pored toga što je odličan izbor za element u vašem dvorištu, vrlo često se koristi i u samom domaćinstvu, pogotovo kada je u pitanju kuhinja.

Otkrivamo savete i trikove i za čišćenje aluminijuma i aluminijumskih predmeta u vašem domu.

Kako očistiti aluminijumsku sudoperu?

Pre početka čišćenja aluminijumske sudopere, ispraznite je potpuno, odnosno izbacite sve ostatke hrane ili otpatke. Zatim napunite sudoperu toplom vodom i dodajte blagi deterdžent za posuđe. Ostavite da sudopera odstoji nekoliko minuta kako bi se omekšali ostaci hrane i prljavština koji su se potencijalno skoreli na zidovima sudopere.

Koristite meki sunđer ili četku za posuđe kako biste ribali trljali površinu sudopere. Ako se susretnete s tvrdokornim mrljama ili naslagama, možete koristiti pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na mrlje i ostavite da djeluje nekoliko minuta pre nego što je isperete. Za delikatne delove oko odvoda, možete koristiti staru četkicu za zube i deterdžent.

Ako se mrlje ne uklanjaju ručno, možete koristiti komercijalna sredstva za čišćenje aluminijuma. Postupite prema uputstvima proizvođača i koristite zaštitne rukavice. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava koja mogu oštetiti površinu sudopere.

Za dodatni sjaj, možete koristiti limun! Prepolovite ga, dodajte mu malo soli, i njime pređite preko površine sudopere. Nakon toga je isperite vodom, i prebrišite suvom krpom ili ubrusom.

Kako očistiti posuđe od aluminijuma?

Pre nego što započnete proces čišćenja, proverite da li je posuđe od aluminijuma hladno na dodir. Ako je vruće, sačekajte da se ohladi kako biste izbegli opekotine. Zatim uklonite preostale ostatke hrane ili masnoće sa posuđa.

Preporučuje se ručno pranje posuđa od aluminijuma kako bi se izbegla oštećenja uzrokovana agresivnim deterdžentima ili visokim temperaturama u mašini za sudove. Koristite meki sunđer ili četku za pranje posuđa i blagi deterdžent za posuđe.

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja ili zagorelih ostataka hrane, možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na mrlje i ostavite da deluje nekoliko minuta pre nego što je isperete. Za još blistavije posuđe možete koristiti i malu količinu limunovog soka.

Nakon što operete posuđe, osušite ga čistom krpom kako biste sprečili nastanak mrlja ili vodenih tragova.

Odgovor na pitanje “Kako se čisti aluminijum” je zapravo vrlo jednostavan. Pored toga što ovaj materijal ima manje rizike od oštećenja, dodatna prednost jeste brzo i lako održavanje.

Zbog toga je naš savet da svoje dvorište opremite savremenim i funkcionalnim komadima izrađenim od aluminijuma, jer to predstavlja sigurnu dugoročnu investiciju. Upoznajte se sa ponudom firme Ploting i kontaktirajte nas za kupovinu i montažu kapija i ograda od ovog izuzetnog materijala.