Kako obezbediti pešačku zonu?

tri potapajuca stuba

Najčešći izbor za kontrolu saobraćaja na prometnim oblastima ili parking mestima jesu potapajući stubovi, koji mogu biti ručni ili automatski sa različitim operativnim metodama, namenjeni za sve vrste oblasti, od privatnih do komercijalnih, uključujući javna parkirališta.

Prema tome, u nastavku saznajte brojne odgovore po pitanju potapajućih stubova, da biste efikasno osigurali određena područja.

Potapajući stubovi – potreba ili neophodnost ?

Budući da se vozila na našim putevima konstantno povećavaju, porasla je i zabrinutost po pitanju bezbednosti pešaka, koji se kreću po pešačkim zonama.

Briga za sigurnost pešaka proizilazi iz činjenice da vozila mogu postati ,,smrtonosne zamke” kada se kreću velikom brzinom, a sudar može rezultirati materijalnom štetom, povredama, pa čak i smrću, ako automobil udari pešaka.

Prema tome, potapajući stubovi su neophodno i idealno rešenje, jer sprečavaju kretanje vozila na gradskim pešačkim zonama, gde su ona zabranjena (izuzev prioritetnim vozilima).

Korišćenjem stubova na javnim ili privatnim mestima upozoravaju se vozači na uske puteve i visoke ivičnjake.

Stubovima se sprečava protok i parkiranje vozila na stazama namenjenim za pešake, obezbeđujući na taj način potpunu sigurnost pešaka.

Jednostavno se instaliraju i prikladni su za: javna parkirališta, škole, poslovne prostore, velike industrijske lokacije, hotelska parkirališta i drugo.

Koje su prednosti potapajućih stubova u odnosu na ostala rešenja?

Postoji veliki izbor blokada, automatskih i poluatomatski potapajućih stubova, koji su idealno rešenje za instaliranje na javnim mestima, zarad pravilnog kretanja vozila i obezbeđivanja sigurnosti pešaka.

Međutim, mnoga se preduzeća dvoume kada odlučuju koje je sigurnosno rešenje prikladno za njih i njihovo poslovanje, a nerazumevanje prednosti svake opcije može dovesti do toga da donesete pogrešnu odluku, što bi potencijalno moglo naštetiti celokupnoj sigurnosti vašeg posla.

Imajući to na umu, u nastavku odgovaramo koje su prednosti potapajućih stubova u odnosu na ostala rešenja.

Postoji 5 glavnih prednosti primene potapajućih stubova, uključujući:

• Niži troškovi održavanja – U poređenju s većim sigurnosnim rešenjima za kontrolu pristupa, kao što su sigurnosne ograde i kapije, trajni troškovi održavanja potapajućih stubova relativno su jeftini, što ih čini isplativim rešenjem za bilo koji posao, bez obzira na veličinu.

• Povećana kontrola prometa pešaka – Naši potapajući stubovi mogu se nadograditi s drugim sistemima za kontrolu pristupa, zarad ograničavanja protoka prometa u i iz određenog područja. Pored ANPR kamera, druge dostupne integracije uključuju: led semafore za regulisanje saobraćaja, fiksne potapajuće stubove, RFID čitače i drugo.

• Diskretno – Potapajući stubovi su diskretnije i suptilnije sigurnosno rešenje u poređenju sa većim sistemima, poput industrijskih sigurnosnih barijera i kapija.

• Estetski ugodno – Možete pronaći potapajuće stubove za kontrolu pristupa u odgovarajućoj veličini i boji, koji su tačno prilagođeni vašim potrebama. Ovo je posebno važno ako vam je potrebno dodatno brendiranje vaših sigurnosnih proizvoda za kontrolu pristupa.

• Automatski – U našem asortimanu potapajućih stubova nalaze se oni koji su automatski, što smanjuje potrebu za ručnim kontrolisanjem. Ne samo da je ovo dugoročno isplativije, već osigurava i pouzdanost naših sigurnosnih sistema za kontrolu pristupa.

U našoj ponudi nalaze se potapajući stubovi, koji su učinkovita prepreka za vozila koja ulaze i izlaze iz određenog područja i to ih čini idealnim za različita preduzeća.

Automatski potapajući stubovi

Automatski potapajući stubovi pružaju visok nivo sigurnosti pešaka sprečavanjem kretanja vozila po gradskim pešačkim zonama. Ovi stubovi su adekvatan proizvod kontrole pristupa budući da se primenjuju u celom svetu.

Osnovne karakteristike automatskih potapajućih stubova jesu pouzdan sistem rada, kao i snažna konstrukcija, zbog čega se ovi proizvodi smatraju najefikasnijim rešenjem za upravljanje protoka saobraćaja. Elegantnog su izgleda, a sama konstrukcija ne ometa protok saobraćaja.

Takođe, automatski potapajući stubovi se lako održavaju i omogućavaju potpunu integraciju sa bilo kojim postojećim sistemom kontrole pristupa.

Budući da se automatski stubovi montiraju na spoljašnjim prostorima, važno je istaći da oni nesmetano rado uprkos raznim vremenskim uslovima, a u slučaju prekida napajanja moguće je ručno ih podizati i spuštati.

Poluautomatski potapajući stubovi

Poluatomatski potapajući stubovi mogu biti vaš konačan izbor, ukoliko smatrate da njihova cena odgovara vašem budžetu, jer su automatski potapajući stubovi uglavnom skuplji.

Dodatna prednost, zbog koje se poluautomatski potapajući stubovi smatraju adekvatnijim rešenjem u odnosu na automatske potapajuće stubove, jeste ta što se mogu instalirati na mestima na kojima podizanje i spuštanje stubova nije učestalo.

Savet je da se ovi stubovi postavljaju na onim područjima, sa kojih će se podizati (i ponovo spuštati) maksimalno 2-3 puta u toku dana.

S obzirom na to da za svoje funkcionisanje ne zahtevaju električnu energiju, ovo ih čini pravim izborom za instaliranje na raznim mestima, na kojima nije presudno napajanje električnom energijom.

Da li cena potapajućih stubova treba biti presudna ?

Cena potapajućih stubova ne treba biti presudna, jer je obezbeđivanje sigurne pešačke zone daleko važnije. S druge strane, ukoliko smatrate da su vam potrebni potapajući stubovi za vaš projekat ili lokaciju, budite slobodni da nas kontaktirate kako bismo zajedno izabrali onu vrstu stubova, koja odgovara baš vašem budžetu i drugim specifičnim zahtevima, kao što su veličina i boja stubova.

Alternative potapajućih stubova

Jedna od opcija, da se izbegnu nametljivi potapajući stubovi na javnim mestima zarad bezbednosti pešaka, jesu betonski stubovi, koji se mogu transformisati i naizgled delovati sasvim prijatno građanima. Lokalni umetnici ih mogu oslikati i tako pokazati građanima da im je stalo do izgleda njihovih javnih prostora i do poruke koju prenose stanovnicima.

Druga alternativna rešenja potapajućih stubova uključuju prirodne barijere, poput biljnih vrtova, bara, mostova i ha-ha zidova.