Lepe ograde za kuću i dvorište: na šta treba obratiti pažnju kada su u pitanju lepe ograde?

Saznajte kako da vaša ograda bude najlepša u komšiluku.

Kako da moja ograda dobije epitet „lepe ograde“?

Kada razmišljate o tome kako da vaš dom dobije novu dimenziju lepote i kako da postignete „wow“ efekat još i pre samog ulaska u dvorište – onda je neskromno reći da je lepota ograde zaista najbitniji faktor.

No, iako odabir „lepe ograde“ može na prvi pogled izgledati kao lak zadatak, mnogobrojni su slučajevi kada je upravo ovaj korak nešto što vlasnike kuća ili vikendica čini da ne spavaju noćima.

Iz tog razloga, namenićemo ovaj tekst svima koji su upravo sada u fazi razmatranja koji tip ograde bi bio idealan za njihov dom – i koji tip ograde bi istakao dodatno lepotu doma.

Korak br 1. – budžet za moju modernu ogradu

U slučaju odabira ograde važi stara izreka „koliko para, toliko muzike“ – u prevodu, potrebno je da odredimo budžet koji bismo odvojili za nabavku moderne ograde jer danas, za razliku od samo par godina unazad, imamo na raspolaganju veliki broj različitih lepih ograda kod kojih cene mogu varirati od par hiljada, pa do par desetina hiljada EUR.

Zato, prvo odredite budžet, pa sve ostalo.

„Fensi“ ograde: koji tipovi ograda postoje?

Mnogobrojni su tipovi ograda koje se danas mogu pronaći na tržištu – od panelnih, preko zaštitnih ograda, pa sve do aluminijumskih – odabir je zaista veliki.

No, iako je odabir veliki, to našu odluku ne čini jednostavnijom, zato ćemo sada nabrojiti samo one tipove ograda za koje možemo reći da su „fensi ograde“ odnosno „moderne ograde“:

Aluks ograde

Sve zastupljeniji materijal u građevinarstvu, zbog svog nerđajućeg svojstva i estetskog kvaliteta je aluminijim. Samim tim, aluminijumska ograda ALUKS koja je sastavljena od aluminijumskih profila, kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu daje ogradi konkretan, klasičan, ali i veoma moderan izgled i čini je pogodnom kako za industrijske, tako i za privatne namene.

Persijans ograde

Glavna karakteristika Persijans ogade je ta da je ona gotovo potpuno netransparentna, gledano sa spoljašnje strane, a izgled ,,roletne” daje joj moderan izgled i dizajn. Samim tim ovaj tip ogade je idealan ukoliko želite da svoje dvorište zaštitite od neželjenih pogleda.

Fente ograde

Na prvi pogled, jednostavan dizajn limene ograde FENTE čini prostor modernim i arhitektonski jedinstvenim. Izbor oblika perforacije zavisi od toga da li želite privatnost u vašem dvorištu ili želite da ograda bude otvorenija. Lim debljine 2 mm i preko, fiksiran u ramu od kutijastih profila, čini ovaj model ograde jednim od najčvršćih u našoj ponudi. Protivkorozivna zaštita u vidu cinkovanja i plastifikacije je maksimalna i moguća je čak i u najsurovijim uslovima. Ogradu je moguće plastificirati u širokom spektru stukturnih i glatkih boja.

Koji tip ograde je najbolje postaviti (dugoročno gledano)?

Nekada su drvene ograde imale primat, a nakon toga je lim stupio na „delo“ i postao standard.

Danas, tehnologija je otišla par koraka dalje (kao i u mnogim industrijama) i samim tim su novi materijali, tj. materijali obrađeni na novi, drugačiji način doneli i nove karakteristike kao što su značajnija dugoročnost i otpornost na vremenske promene.

Da budemo preciziniji, danas je preporuka da se uzimaju antikorozivno zaštićene ograde sa dvostrukom plastifikacijom, kod kojih je najpre cink pređen prajmerom radi formiranja prvog i najvažnijeg sloja zaštite, a nakon toga završnom bojom ogradi dodata lepota.

Velika prednost ograda izgrađenih na ovaj način, pored modernog izgleda i čvrstine, je to što se može isporučiti u širokom spektru strukturnih, reljefastih boja, što nam daje veće mogućnosti da našu ogradu učinimo modernom.

Koje su ograde najjednostavnije za postavljanje?

Kada pričamo o ovom kriterijumu za odabir ograde, ne možemo, a da ne spomenemo i to da je ovaj kriterijum – iako od presudnog značaja kada se bira ograda – za odabir moderne ograde, odnosno ograde od koje očekujete lepotu, nešto što ne treba da vam oduzima previše vremena.

Kod modernih ograda, za razliku od nekih drugih kao što su bezbednosne ili sportske ograde, najbitnije je da vam se ograda dopada i da ostavlja željeni efekat, a jednostavnost postavljanja…pa recimo da je to problem firmi koje se bave ogradnim sistemima, a ne vaš problem.

Da li možete postaviti ogradu, bez kopanja rupa?

Iako bismo na prvi pogled rekli da je ovo „nebitna stavka“ prilikom odabira moderne ograde, lako bismo se prevarili. Neretko su naši domovi na takvim pozicijama i zemljištu koji ne dozvoljava dodatne dubinske radove kao što je npr. ukopavanje ograde. Samim tim, iako je ovo poslednji savet za danas, ne bi bilo na odmet da ovaj kriterijum proverite i pre samog odabira ograde kako biste bili sigurni da će željena ograda odgovarati terenu i mogućnostima.

Kako odabrati modernu ogradu: zaključak

Da sumiramo – za odabir modetne tj. lepe ograde, bitno je da znamo:

  1. Budžet kojim raspolažemo
  2. Strukturu i mogućnosti terena
  3. Tip ograde

I poslednje, ali ne i najmanje bitno – bitno je da znamo da će se ista uklopiti u celokupan dizajn našeg doma i dati mu dodatnu lepotu.